Строительство »

Si të llogarisësh këshilla?

 1. Këshilla në Rusi
 2. Si të leni një shenjë kur paguani me kartë?
 3. Tradita e dhënies së një tip
 4. Këshilla në vende të ndryshme
 5. Në SHBA
 6. Në Japoni dhe Australi
 7. Në Zvicër, Holandë dhe Austri
 8. Në Suedi, Danimarkë dhe Norvegji
 9. Në Francë
 10. Në Gjermani
 11. Në vendet e nxehta të Tunizisë dhe Egjiptit
 12. Në Izrael
 13. Në Itali
 14. Në Greqi dhe Qipro
 15. Rregulli i mirënjohjes

Si të saktë tip. Për shumicën e rusëve, momenti kur çdo gjë është ngrënë në restorant dhe kamerieri e ka sjellë projektligjin, është i mbushur me meditim të dhimbshëm: sa të largohet për çaj dhe si ta paguani tipin nga kartela?

Ka një version pse rrotullimi është quajtur kështu , lidhur me shoferin. Meqenëse nuk mund të pinë alkool, duke qenë në punë, për t'u ngrohur, duke pritur një master ose një pasagjer të ri, ata do të shkonin në çaj. Kjo është arsyeja pse ata e pyetën pasagjerin për "një qindarkë të bukur për çaj" në kuptimin literal të kësaj shprehjeje. Me kalimin e kohës, kjo frazë u vendos në gjuhën, dhe për një sasi të vogël, e cila është lënë së bashku me llogarinë kryesore, është caktuar emri "tip"

Këshilla në Rusi

Në Rusinë moderne, këshillat janë kthyer plotësisht në normal vetëm në restorante. Shuma e përgjithshme e pranuar e shumës së mbetur "për çaj" për kamerier zakonisht është 8-10%, rrallë - 15% të faturës. Në të njëjtën kohë, në shumicën e rasteve, këshilla nuk përshtaten me faturën. Për këtë, si rregull, paralajmëron mbishkrimin në çek, duke thënë: "Shpërblimi për kamarierin është i mirëpritur, por gjithmonë mbetet në diskrecionin tuaj".

Megjithatë, në një numër institucionesh (kryesisht niveli i ulët), këshilla mund të përfshihen në faturë. Në këtë rast, ata do të duhet të paguajnë. Përveç kësaj, shërbimi ka të ngjarë të përfshihet në faturë gjatë banketit.

Ndonjëherë këshilla u lihen korrierëve (më shpesh kur jepni ushqime, si pica apo sushi), si dhe shoferët e taksive, hoteli do të jetë gjithashtu i lumtur të tipit.

Disa kafene dhe dyqane të pastërta, në të cilat klientët shpesh e marrin, mund të gjenden pranë arkës, kavanoza të vogla, në të cilat mund të vendosni një majë nëse dëshironi.

Disa kafene dhe dyqane të pastërta, në të cilat klientët shpesh e marrin, mund të gjenden pranë arkës, kavanoza të vogla, në të cilat mund të vendosni një majë nëse dëshironi

Si të leni një shenjë kur paguani me kartë?

Bota nuk qëndron ende, dhe pagesat elektronike janë vendosur fort në qytetet moderne, kështu që ju mund të lini një tip me një kartë. Nëse nuk keni të holla, mund t'ia tregoni kamerierit shumën e rregulluar, duke përfshirë edhe shpërblimin - zyrtari do të hyjë saktësisht në këtë numër në terminal dhe të vendosë kartën tuaj së bashku me shumën principale të faturës pasi të keni futur kodin PIN.

Në disa aplikacione, taksitë prezantuan edhe konceptin e këshillave - ju mund të zgjidhni madhësinë e këshillave që do t'i shtohen faturës tuaj të duhur në aplikacion. Në taksi Gett, ky opsion mund të lidhet vazhdimisht ose mund ta bëni gjatë udhëtimit, por nëse shoferi ka mbyllur udhëtimin tuaj, ju nuk do të jeni në gjendje të lini një tip nga kartela.

Tradita e dhënies së një tip

Jashtë vendit, sistemi i tipit është formuar për një kohë të gjatë dhe thyerja do të thotë të meritosh përçmimin e heshtur të shoqëruesve.

Në vitin 2000, Hillary Clinton kishte mëngjes në një restorant në qytetin e Albion në Nju Jork, nga i cili ajo vrapoi për në Senatin e SHBA dhe nuk e linte kamarierën. Ky rast u përshkrua në detaje në gazeta, dhe amerikanët e ngazëllyer nga e gjithë vendi filluan të dërgonin letra të zemëruara tek lakmia e znj. Clinton, si dhe transferimet e parave për kamarierin e ofenduar. Kjo indiferencë ndaj problemeve të një vajze të varfër, në buxhetin e së cilës lidhja përbën një pjesë të konsiderueshme, vështirë se i kushtoi Hilari Klintonit një vend në Senat. Për një kohë të gjatë ajo duhej t'i bindë votuesit se nuk kishte ndër mend të fyejë kamariere.

Për një kohë të gjatë ajo duhej t'i bindë votuesit se nuk kishte ndër mend të fyejë kamariere

Në Perëndim, është e zakonshme që të lënë këshilla për pothuajse të gjithë njerëzit nga mesin e shoqëruesve: banakierë, shërbëtoret, derëtarët, portierët, kreu i kamerierit dhe shoferët e taksive. Në këtë rast, kostoja e reklamimit është paguar mirë. Një vizitor i ditur i një hoteli në Evropë, për shembull, patjetër do të lërë çdo ditë në tavolinë 0.5-1 euro - kështu që çupë mund të pastrojë dhomën me zell të dyfishtë dhe të ndryshojë shtratin dhe peshqirët më shpesh.

Një histori e veçantë - kamerierë tip. Historikisht, ka qenë në kafenetë dhe restorantet që qytetarët lënë shumat më të rëndësishme të bashkëngjitura me çaj, përveç, në madhësinë e faturës. Për më tepër, pothuajse çdo vend ka veçoritë dhe traditat e veta. Para se të shkoni në një udhëtim, ata duhet të studiohen - të paktën në mënyrë që të mos hyjnë në një situatë të vështirë.

Këshilla në vende të ndryshme

Në Republikën Çeke

Në Pragë, këshilla janë marrë të vogla, zakonisht në shumën prej 5-10% të faturës ose në drejtim të një rrumbullakimi të vogël. 15% konsiderohet pothuajse e pahijshme. Për më tepër, nëse kamerieri nuk e ka lejuar vetveten të sjellë ndryshimin ose të rrisë faturën sipas gjykimit të tij, ju mund të shprehni mosmarrëveshjen tuaj.

Në SHBA

Në Amerikë, kamarierët vendosën të largoheshin për çaj një para mjaft të madhe . Këtu, këshilla deri në 25% të kostos së rendit konsiderohen si formë e mirë, varësisht nga niveli i restorantit dhe cilësia e shërbimit.

Në Amerikë, rregull i përgjithshëm punon: sa më i madh dhe më i shtrenjtë krijimi, aq më shumë duhet të lini për çaj. Për shembull, në restorantet dhe kafenetë e vogla, kamarieri do të jetë plotësisht i kënaqur me 10% të vlerës së rendit. Nëse po flasim për një restorant të vogël - 15% do të jenë të mjaftueshme. Në qendrat e mira, vizitori nuk do të kuptojë nëse shton më pak se 20-25% të shumës së rendit në çek. Këto kërkesa janë regjistruar edhe në një memorandum të veçantë të Shoqatës Kombëtare të Restoranteve të Shteteve të Bashkuara. Edhe pse nuk është e nevojshme t'i kryejnë ato formalisht, duke e lënë kamerierin pa një tip është pothuajse e njëjtë sikur publikisht duke i dhënë atij një shuplakë në fytyrë dhe duke shprehur jo vetëm pakënaqësinë me cilësinë e shërbimit, por indinjatën e vërtetë.

Në Japoni dhe Australi

Ndryshe nga vendet e tjera në Japoni përkundrazi, në përgjithësi është e ndaluar të vihet në majë . Japonezët besojnë se shërbimi në nivelin më të lartë është detyra e tyre dhe ata e perceptojnë ofertën e shpërblimit për punë të mirë si fyerje. I njëjti qasje ndaj kthimit ekziston në Australi . Pavarësisht nëse jeni në një qytet të madh apo në një qytet të vogël, qoftë kur vizitoni një kazino ose një klub nate prestigjioz, nuk duhet të lini një tip. Për më tepër, përpjekja për të vënë shpesh mund të shkaktojë një reagim armiqësor nga shitësi, kamerieri apo shoferi i taksive.

Në Zvicër, Holandë dhe Austri

Jo tip shumë i rëndë dhe në Switzerland , Hollandë dhe Austri . 10% të njohur për turistët rusë në këto vende konsiderohen luksoze dhe madje edhe mbeturina. Është zakon të lihen kamerierë jo më shumë se 3-6%.

Në Austri , nga rruga, ekziston një mënyrë krejtësisht ligjore për të mos paguar fare faturën. Nëse keni kërkuar tre herë që t'ju sjellë projektligjin dhe kamarieri nuk u përgjigj, ju keni të drejtën e plotë për të lënë institucionin pa paguar asgjë. Vërtetë, për fat të keq, nuk ka pothuajse asnjë kamerierë të harruar në këtë vend.

Në Suedi, Danimarkë dhe Norvegji

restorantet skandinave , këshilla (7-10%) janë pothuajse gjithmonë të përfshira në faturë . Prandaj, nuk priten investime shtesë nga vizitorët atje, megjithëse, natyrisht, ata nuk do të ofendohen nëse lëshoni disa monedha.

Në Francë

Më të shtrenjtë nga vendet evropiane në aspektin e këshillave është Franca . Tipping në frëngjisht quhet "purbuar" (pourboire - fjalë për fjalë: "për të pirë"). Në shumicën e kafeneve dhe restoranteve, purbouar është përfshirë në projekt-ligj : ekziston një linjë që përfshin shërbimin ("shërbim i përfshirë") - 15-16% të shumës së porosisë. Përveç kësaj, në Francë dhe në Paris në veçanti, është e zakonshme të lihen një shtesë prej 0.5-1 euro. Ata vendosen në një pjatë të rrumbullakët në të cilën kamerieri sjell faturën. Interesante, në jug të Francës, kamarierët nuk marrin pagë për punën e tyre dhe jetojnë ekskluzivisht në ofertat e konsumatorëve.

Në Gjermani

Në Gjermani, këshillat janë në rend të gjërave, edhe pse ato nuk janë të detyrueshme kudo. As kamarieri, as taksisti, as flokeri nuk kanë nevojë për një "mzde" shtesë: shërbimet e tyre janë të përfshira në llogarinë kryesore dhe përbëjnë rreth 5-10%. Këtu, nga rruga, nuk është e pazakontë kur një kafene e konsumatorit të rregullt (ata mund të bëhen tashmë për herë të tretë) shoqërohet me një xham të lirë për rrugën.

Në vendet e nxehta të Tunizisë dhe Egjiptit

Në Tunizi dhe Egjipt, teorikisht, nuk mund të paguash fare - kostoja e mirëmbajtjes përfshihet në faturë. Megjithatë, shumica e turistëve ende lënë rreth 5-10%: një person i rrallë është në gjendje të përballojë nën syrin vigjilent të një shërbëtori lokal, i cili po pret kompensim shtesë.

Në Izrael

Në Izrael, 10% është e mjaftueshme, por në shumicën e vendeve të afërta, 6-7% do të jenë të lumtur; në Bullgari, Hungari dhe Slloveni, 5% do të jenë të kënaqur. Në Turqi, 7-10% janë konsideruar si formë e mirë.

Në Itali

Këshilla nga italianët janë të përfshira në faturë dhe janë shënuar me shprehjen speciale servizio e coperto ("shërbyer dhe shërbyer") - nga 5% në 10% të shumës së porosisë. Kamarierët portugezë dhe spanjollë janë duke llogaritur në të njëjtën sasi shpërblimi, por këtu këshilla nuk janë të përfshira në faturë.

Në Greqi dhe Qipro

Grekët presin që ju të vini. Këtu tarifa "e detyrueshme" është 10% e vlerës së rendit. Në greqisht, nga rruga, këshilla quhen "philodorim", në përkthim - "dhuratë miqësore".

Rregulli i mirënjohjes

Në fund, dhënia ose mos dhënia e një këshille është një çështje personale. Këshilla janë falënderime vullnetare për shërbimin që ju pëlqen.

Doganat mund të jenë të ndryshme, por në të gjithë botën ata i përmbahen rregullave në vijim: asnjëherë dhe pa asnjë rrethanë jepni askujt cent (eurocent, peni) nëse cilësia e shërbimit nuk është e kënaqur (nëse natyrisht këshilla nuk përfshihet në projektligj - në këtë rast paguani e nevojshme). Por nëse ju pëlqeu, atëherë pse të mos e bëni personin tjetër pak më të lumtur?

Gjithashtu mund të interesoheni për të lexuar Detyrat e kamerierit

Burimi travelez.ru

Si të leni një shenjë kur paguani me kartë?
Por nëse ju pëlqeu, atëherë pse të mos e bëni personin tjetër pak më të lumtur?